tisdag, april 26, 2005

Pommeslandet

Har precis lämnat North Stradbroke Island och begett mig upp till Noosa Head.
Nu efter en månad börjar man sakna vissa svenska saker, och man ser skillnaderna i vissa ting som man tidigare tog för givet.

När man exempelvis ska äta får man nästan alltid sin mat serverad med pommes (chips), och ofta är det överrepresenterat i jämförelse med resten på tallriken. Beställer man lasagne så får man en liten bit av det och massor av pommes bredvid. Fish´n chips, en liten liten bit fisk och ett berg av pommes osv.
Sällan finns det annat att beställa än kött eller fisk som serveras med.. Just det, pommes frites!

En annan underlig sak är att dom inte tycks vara så förtjusta i såser.
Dom käkar sina maträtter straight som det är. Torrt och enligt mig ganska tungrott i käften. Inte ens McDonalds har dippsås till sina pommes, och borden man kan hämta ketchup och salt/peppar från saknas. Tror att det enda sättet att slippa pommesen är att laga sin egen mat helt och hållet, vilket ibland kan vara svårt i en bil och i denna värme. Lakrits saknas helt och hållet, -buuhu :(
Men man får ta sedeln dit man kommer oh gilla läget, och förhoppningsvis så kommer jag snart att bo nånstans där man har tilgång till ett ritigt kök.

Har funderat lite på om jag skulle höra med några av alla fiskebåtar om det finns plats för en äventyrare som kan arbeta billigt. Det är något jag skulle vilja prova på, och jag tror det skulle passa mig bättre än att plocka bananer inlands, annars verkar dom flesta alternativen vara städjobb eller kassa. Jag är inte redo för ett jobb inom telemarketing eller sälj pga engelskan, men jag jobbar hårt på det.

Annars känns det som att Cairns drar mig norrut i snabb takt. Jag måste bara upp dit för dess fiske och för att ta dykarcert, och få se det stora barriärrevet innan jag kan dra i handbromsen och sluta den så kallade charterresan.

Appropå fiske krokade jag förmodligen en haj igår kväll! Fisken på högg på mitt bete bet av min 1 meter långa stålvajertafs på mitten, så det knappt man vågar bada här nere. Jag träffade en kille från Norge som jobbade på marinbiologiska institutet här på ön, och han bjöd över mig på en frirunda som var mycket intressant.
Han avslutade med att visa mig ett vithajskadaver på hela 4,5 meter som strandat och dött ett par veckor tidigare på stranden jag fiskar på, men han tillade att dom inte attackerar människor så ofta, och i så fall tror dom man är en säl.
Hehe, tryggt?

Lite nattfiske resulterade i en Flathead som är en dyrgrip på resturanger. Tyvärr ingen frys i närheten och magen full med mat, så den fick gå tillbaka till vattet som dom flesta andra.
I väntan på att fiskarna skulle hugga provade jag lite kastnät efter räkor. Lyckades bara fånga småttingar men jag kan avslöja att större räkor än dom jag sett här nere existerar nog bara i serietidningar (och kanske Thailand)!
Vad gör man inte för att slippa pommes frites? Färskare räkor än så här kan det inte bli. Direkt från plurret, ned i kastrullen. -Mums!
Fångade en Red Snapper som ska vara en godbit. En jäkel att kämpa mot mitt spö med, så denna behöll jag.
Av någon konstig anledning smakar fish'n'chips mycket godare när man fångat firren själv. Tog me min Red Snapepr till en närliggande resturang, och kocken lagade mig en middag för 2 dollar som motsvarar ungefär 11 sek mot att han fick behålla resten av fisken, hehe.

  • NÄSTA SIDA